Serveis

Europa UE

Placiutat agenda2030

Acces Novetat

Proveïdors

Aquesta setmana l'Ajuntament de Santa Pola està coneixent de primera mà la bona pràctica de la ciutat de Riga (Letònia), gràcies al programa europeu de cooperació en matèria de desenvolupament urbà sostenible, URBACT III, i al treball de l'Agència de desenvolupament local de la Vila Marinera.  No obstant açò, en què consisteix el treball que Riga està realitzant des de l'any 2012?.

L'any 2011, la Comissió Europea va llançar el seu informe “Ciutats del matí” que dictaminava que el desenvolupament urbà i sostenible passava per una visió integrada del mateix (des del punt de vista holístico del territori), una planificació centrada en el mitjà i llarg termini i sobretot, unes polítiques que estigueren basades en la participació ciutadana i enfocades en la planificació des de la base.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Riga l'any 2012 va unificar dos de les seues prioritats fonamentals: la inclusió social i involucración de la comunitat en la gestió del desenvolupament urbà en el pla per a la “Integració social 2012-2017". Aquest pla es va desenvolupar a través de participació ciutadana, mitjançant el fòrum “Riga ressona – la gent parla!” durant l'any 2010 i 2011. Aquest pla es va centrar en mesures d'apoderament de les associacions i ONGs locals, cercant nexes d'unió i col·laboració amb l'Ajuntament. Fruit d'aquesta necessitat de col·laboració, l'Ajuntament de Riga va fundar la Casa de les ONGs l'any 2012.

La Casa de les ONGs és una plataforma de suport a les entitats sense ànim de lucre, de cara a promoure la inclusió social i els processos participatius, així com ajudar a les organitzacions comunitàries i al voluntariat a representar els interessos de la ciutadania. La Casa de les ONGs és espai obert a la ciutadania on les associacions i entitats sense ànim de lucre poden trobar-se i organitzar les seues activitats, a més de desenvolupar els seus projectes. Aquest espai municipal, cedit per l'Ajuntament a les associacions, permet a més que es generen llaços d'unió entre les diferents associacions i entre aquestes i l'Ajuntament de la ciutat, podent unir esforços en el desenvolupament i implementació de projectes i iniciatives en benefici de la ciutadania (cursos, esdeveniments, etc.).

Com a resultats del procés, es poden destacar xifres com que el nombre de voluntaris ha crescut en la ciutat, des del 7% en 2010 al 21% en 2017. Així mateix, l'Ajuntament de Riga ha signat un memoràndum de col·laboració amb 128 entitats sense ànim de lucre. Des de l'obertura de la NGO House, més de 47.000 habitants (Riga té una població d'aproximadament 600.000 habitants) han assistit als esdeveniments que en ella s'han celebrat. A més, representants de més de 1000 ONGs han participat en les activitats organitzades en la Casa de les ONG. També, 140 ONGs han organitzat més de 2900 esdeveniments. S'han organitzat més de 400 seminaris i esdeveniments divulgatius, i es realitzen més de 700 consultes anuals.

En definitiva, el programa URBACT l'any 2017 va considerar com a bona pràctica l'experiència letona, sobretot, per la seua capacitat de millorar la col·laboració entre Ajuntament, entitats sense ànim de lucre i ciutadania. I en relació amb açò, ha brindat l'oportunitat perquè altres ciutats com Siracusa (Itàlia) o Santa Pola (Espanya), que també tenen una gran voluntat per fomentar la participació ciutadana i la planificació estratègica, cooperen durant dos anys en el projecte ACTIVE NGOs. El present, suposa el primer d'una seriosa de visites d'estudi i d'intercanvi que ajudaran al fet que totes les ciutats participants aprofundisquen sobre aquesta temàtica i aconseguisquen desenvolupar amb el major èxit, iniciatives similars.

ADL Santa Pola
C/Astilleros, 4. 03130
Santa Pola (Alacant)
Tlf: 96 541 71 36
Fax: 96 669 60 39

Seguix-nos també en

Facebook ico Twitter ico Youtube ico Flickr ico Rss ico

Scroll to top