Serveis

Europa UE

Placiutat agenda2030

Acces Novetat

Proveïdors

Fundació Salut Infantil i l'ONGD Icnelia formaran en atenció primerenca a professionals de Nicaragua

  • Rebran capacitació treballadors i voluntaris Dels Pipitos, entitat que vetla pels drets dels discapacitats a Nicaragua
  • La formació online gratuïta serà possible gràcies a la col·laboració de l'Agència de Desenrotllament Local de Santa Pola

La Fundació Salut Infantil d'Elx i l'ONGD Icnelia de Santa Pola han firmat un conveni de col·laboració a través del qual oferiran formació online sobre atenció primerenca a xiquets amb discapacitat als professionals i voluntaris de l'Associació Els Pipitos de Nicaragua. Els cursos gratuïts s'impartiran des de la plataforma online de l'Agència de Desenrotllament Local de Santa Pola.

El passat 13 de febero de 2014 va ser presentat a Elx este nou projecte pels presidents d'ambdós institucions, Fernando Vargas i José Miguel Saragossa, respectivament, junt amb el regidor d'Acció Social de l'Ajuntament d'Elx, Antonio Lluïu Martínez Pujalte. També ha estat present Ángel Monerris, responsable de noves tecnologies de l'ADL Santa Pola.

L'ONGD Icnelia, fundada en Santa Pola en 2006, té entre els seus fins millorar la qualitat de vida de xiquets, famílies i comunitats de països en via de desenrotllament a través de l'educació, la sanitat i el desenrotllament socioeconòmic, i des dels seus orígens du a terme els seus projectes de cooperació internacional a Nicaragua. Fruit d'esta experiència ve la relació amb l'Associació Els Pipitos, que és l'entitat que a Nicaragua vetla pel desenrotllament i la plena integració de les persones amb discapacitat de tot el país centreamericà.

Els membres d'Icnelia van traslladar fa uns mesos a la Fundació Salut Infantil la possibilitat de caminar de la mà en un projecte que beneficiara els xiquets amb discapacitat de Nicaragua, a la qual cosa l'entitat que dirigix Fernando Vargas va ser totalment receptiva. Després de mesos de contactes i elaboració d'este projecte, el passat mes de novembre una delegació d'Icnelia va presentar la iniciativa a la junta directiva de l'Associació Els Pipitos a Managua, comptant amb la seua total predisposició a emprendre esta col·laboració.

D'esta manera, la Fundació Salut Infantil i l'ONGD Icnelia firmen hui este programa de col·laboració per a la realització de pràctiques formatives i formació professional online i presencial, dirigit als treballadors i voluntaris de l'Associació Els Pipitos de Nicaragua, que conduïsca a potenciar i ampliar els seus coneixements sobre la prevenció primària en l'àrea de l'atenció primerenca, l'aplicació de tractaments preventius i assistencials a nivell d'atenció primerenca, la intervenció amb famílies, la importància de la coordinació interdisciplinària i, en general, l'ampliació de coneixements sobre la importància de potenciar el desenrotllament infantil i previndre trastorns futurs.

La temàtica de formació oferida es basarà en:

  • Avaluació del desenrotllament del xiquet.
  • Signes d'alarma en el desenrotllament del xiquet.
  • Atenció primerenca en xiquets nascuts de risc biológico/social y/o amb patologia.
  • Aplicació de tractaments de 0 a 6 anys a nivell d'estimulació cognitiva, motora i comunicativa.
  • Teràpia miofuncional/orofacial per a potenciar els reflexos de deglució i millorar l'alimentació del xiquet.
  • Activitats per a potenciar el desenrotllament del xiquet.
  • Atenció educativa a xiquets integrats en escoles infantils.

La Fundació Salut Infantil compta amb un equip interdisciplinari compost por 11 educadores, 5 psicòlogues, 5 fisioterapeutes, 3 logopedes, 1 infermera i 1 metge, responsables d'impartir la formació sol·licitada segons la temàtica.

Per la seua banda, l'Ajuntament d'Elx ha mostrat un viu interés pel projecte des que va conéixer el seu contingut, en qualitat de membre del Patronat de la Fundació Salut Infantil. És precís recordar que la fundació presta els seus servicis en instal·lacions municipals, des de fa prop d'una dècada, a xiquets i xiquetes de 0 a 6 anys amb algun tipus de necessitats especials y/o discapacitat, i manté sempre relacions de col·laboració amb l'ajuntament. Quan des de la presidència de Salut Infantil es va sol·licitar el suport municipal per a donar a conéixer este projecte solidari amb Nicaragua, junt amb l'Ajuntament de Santa Pola, el regidor elxà d'Acció Social, Antonio Luis Martínez Pujalte, es va brindar immediatament a presentar-ho en la Casa Consistorial.

Plataforma online de l'ADL Santa Pola

La possibilitat d'oferir este variat palmito formatiu a través de les noves tecnologies facilita en gran manera este projecte. Icnelia té firmat un conveni de col·laboració amb l'Agència de Desenrotllament Local de l'Ajuntament de Santa Pola per a la cessió gratuïta de la seua plataforma de formació online a fi de promoure la formació a través d'institucions de Nicaragua

Gràcies a això s'oferix l'accés gratuït a la plataforma de formació online a l'Associació Els Pipitos de Nicaragua per a la formació, perfeccionament i capacitació dels professionals que treballen per a la dita Associació.

Segons ha explicat Ángel Monerris, tècnic de noves tecnologies de l'ADL Santa Pola, la plataforma està preparada per a qualsevol activitat de formació online, ja siga cursos, tallers, sessions pràctiques, xarrades magistrals, etc. Entitats com la Diputació d'Alacant, Fonun, la Fundació Demuca o El Govern de les Illes Balears utilitzen este servici que oferix l'ADL de Santa Pola.

També està prevista entre formadors i alumnes la consulta via mail, telefònica i online (via Skype o altres) , i es deixa la porta oberta a una formació presencial, sempre que alguna de les entitats implicades en este conveni aconseguisca fons per a finançar el desplaçament de professionals entre Espanya i Nicaragua.

Fundació Salud Infantil

La Fundació Salut Infantil, que celebra enguany el seu quinze aniversari, és una entitat d'interés social que exercix les seues funcions en l'àmbit de l'atenció primerenca. Com a centre de Neurodesarrollo, especialitzat en niñ\@s de 0 a 6 anys i en l'atenció a les seues famílies, pot aportar la seua experiència i la seua labor investigadora a la formació del personal de l'associació Els Pipitos.

La Fundació Salut Infantil està treballant, des de fa setmanes, en la preparació i elaboració de tot el material didàctic que es destinarà a la formació dels professionals nicaragüencs. La coordinadora dels programes de la fundació, la psicòloga i professora associada de la Universitat d'Alacant, Jéssica Piñero Peñalver, està realitzant amb el seu equip una sèrie de vídeos en què s'arrepleguen sessions de treball amb niñ\@s afectad\@s tant en les especialitats de fisioteràpia, logopèdia com a psicologia.

Estos vídeos tenen un vessant eminentment pràctica, relacionats directament amb els textos teòrics que s'estan elaborant per als treballadors i voluntaris de l'associació nicaragüenca Els Pipitos.

Els dubtes que sorgisquen se solucionaran a través de xats i de videoconferències. El conveni entre Icnelia i Salut Infantil preveu, a mitjà termini, el desplaçament a Espanya de treballadors Dels Pipitos y/o les de professionals de la fundació elxana per a perfeccionar la formació.

 www.fundacionsaludinfantil.org

Icnelia ONGD

La missió d'Icnelia és millorar la qualitat de vida de xiquets, dones, famílies i comunitats a través de la generació de projectes autosostenibles de desenrotllament comunitari a Nicaragua. Ens mou un esperit solidari i de responsabilitat amb els més desfavorits, i per això treballem amb l'objectiu de reduir les desigualtats socials prestant atenció a les seues necessitats. Les nostres prioritats són l'educació, la sanitat i el desenrotllament socioeconòmic, per mitjà de la creació i manteniment de centres educatius, sanitaris i socials; projectes productius per a dones; desenrotllament a través del turisme sostenible, etc., buscant la màxima eficiència dels recursos a la nostra disposició.

Entre els projectes més importants executats en estos quasi 8 anys destaquen la construcció de sis escoles en comunitats de la selva nicaragüenca, l'estudi sobre la desnutrició infantil en el municipi de Bluefields, la promoció de l'ús de les noves tecnologies, voluntariat sanitari, suport a persones amb discapacitat, beques d'estudi, formació en turisme sostenible, organització de viatges de turisme solidari i programes de sensibilització i educació en valors.

www.icnelia.es

Asociació Los Pipitos

Fundada en 1987 per iniciativa de 21 pares i mares, en un ambient difícil per a les persones amb discapacitat. Des de llavors, han marcat una època en la història de Nicaragua en relació a la dignificació dels drets humans de les persones amb discapacitat. Davant de la societat, han aconseguit grans canvis en la visió i actitud cap a les persones amb discapacitat: de la discriminació i la llàstima, a la solidaritat i el compromís actiu.

És una associació sociovoluntària de pares, mares, familiars i amics dels xiquets, xiquetes, adolescents i jóvens amb discapacitat. Es brinden suport i solidaritat mútua i treballen perquè els seus fills i filles aconseguixen el seu ple desenrotllament i felicitat en una societat amb igualtat d'oportunitats. Hui són quinze mil famílies afiliades que representen una població de més de 75 mil persones organitzades en 85 municipis dels 153 que posseïx la geografia del país.

http://www.lospipitos.org 

ADL Santa Pola
C/Astilleros, 4. 03130
Santa Pola (Alacant)
Tlf: 96 541 71 36
Fax: 96 669 60 39

Seguix-nos també en

Facebook ico Twitter ico Youtube ico Flickr ico Rss ico

Scroll to top