Santa Pola cooperarà amb totes dues ciutats per a aprendre de les seues experiències, intercanviar bones pràctiques i desenvolupar iniciatives que faciliten la col·laboració entre la ciutadania i l'Ajuntament.
La sol·licitud de participació en aquest projecte és una més dins de l'estratègia de l'Ajuntament de Santa Pola i la seua Agència de desenvolupament local per obtindre finançament i fons europeus que ajuden a millorar les condicions de vida dels seus habitants.
El projecte serà avaluat durant els pròxims mesos i s'espera poder començar, una vegada vinga aprovat el mes d'abril per la Unió Europea. Així, el projecte tindrà una duració inicial de sis mesos després dels quals, la xarxa s'ampliarà a 8 ciutats que cooperaran durant 2 anys.
Sequiment del projecte:
Santa Pola triada entre 75 ciutats europees per un projecte europeu URBACT
URBACT III. El cas de Riga (Letònia)
ACTive NGOs Transferability Study Final
Inici a Riga del projecte ACTIVE NGOs:
Periòdic de Santa Pola 1/6/18 nº 598
Del 27 al 30 de maig ha tingut lloc a la ciutat del líder europeu la primera reunió del projecte "Active NGOs" a Riga (Letònia) juntament amb Santa Pola i Siracusa.
Aquest projecte en una primera fase té una duració de 6 mesos i pretén que aquestes ciutats aprofundisquen sobre la temàtica de la cooperació públic-privada entre l'Ajuntament, associacions i la ciutadania en general. L'Ajuntament de Santa Pola ha enviat a aquesta primera reunió una delegació estant composta per Mª Carmen González (Servei de Planificació i Qualitat de l'ADL), Antonio López (Coordinador Racó Jove) i Alberto Lorent (Assessor Projectes EU de CREA360).
En esta primera visita se ha podido conocer de primera mano por parte de la ciudad de Santa Pola y de Siracusa la buena práctica llevada a cabo en 2012 por parte de Riga en la apertura de la Casa de las ONGs y premiada por el programa URBACT en el año 2017, al considerar como buena práctica la experiencia letona por su capacidad de mejorar la colaboración entre el Ayuntamiento y las entidades sin ánimo de lucro y la ciudadanía en general. Asimismo, por parte de Santa Pola, se llevó a cabo una presentación del trabajo llevado a cabo del Pla Ciutat Santapolavant, como referencia a la participación ciudadana llevada a cabo para la realización de la primera fase del Plan Estratégico de Santa Pola en el Diagnóstico HDP (Hechos, Desafíos y Proyectos).
Durant els dies 4 i 5 de maig, hem rebut a Santa Pola als nostres socis europeus. La visita l'han conformada la líder del projecte de la ciutat de Riga (Letònia) i l'expert europeu integrat en l'equip de treball, i designat per la Comissió Europea del programa URBACT III per al projecte "Active NGOs". L'objectiu principal d'aquesta visita ha sigut per a descobrir i conéixer de primera mà el treball que s'està duent a terme a nivell local i poder obtindre una visió en profunditat sobre les actuacions que està duent a terme des de l'Ajuntament de Santa Pola amb les diferents parts interessades per a enfortir la cooperació cívica i el compromís amb les associacions locals.
L'equip del projecte va ser acollit per l'Alcaldessa (Yolanda Seva) juntament amb el secretari i diversos regidors implicats en el projecte, i va continuar amb la reunió amb el Regidor líder del projecte (Samuel Ortíz) a través d'una reunió amb els tècnics implicats en aquest. Durant la visita, l'equip de treball va dur a terme un taller d'identificació de les parts interessades de les diferents associacions locals així com es va presentar per part de la Regidoria de Participació Ciutadana els programes i activitats més rellevants que s'estaven duent a terme en els últims anys relacionats amb l'objecte del projecte.
La jornada de treball del dia 4 va finalitzar en l'acte que va tindre lloc a les 20.00 hores en el Centre Cívic per a la presentació del projecte, i la confirmació de formar part del Local Urbact Group, en el qual la totalitat dels assistents van acordar la idoneïtat d'aquest projecte i l'obertura d'aprendre de les bones pràctiques municipals dutes a terme per països Europeus. Aquest acte va estar representat per més de 20 persones (8 membres de la Corporació, 8 representants de diferents associacions (comerç, pesca, socials, cultura, esports, etc.) i ciutadans en general.
La visita de l'equip europeu va acabar en l'Agència de Desenvolupament Local amb la reunió amb la responsable del Servei de Planificació i Qualitat, Mª Carmen González per a conéixer les actuacions dutes a terme en la planificació estratègica de Santa Pola i els seus futurs plans de desenvolupament urbà del municipi a través de la posada en marxa del Pla Ciutat Santapolavant, que l'ADL està coordinant a través de l'Ajuntament de Santa Pola des de l'any passat.
Durant els dies 3 i 4 de setembre ha tingut lloc a Riga l'última reunió de la primera fase del projecte europeu URBACT III denominat Active NGOs. La reunió ha comptat amb la participació de representants de les diferents ciutats sòcies, que són Riga (Letònia), Siracusa (Itàlia), Espoo (Finlàndia), Dubrovnik (Croàcia), Brighton (Regne Unit) i Santa Pola (Espanya). El present projecte europeu sobre desenvolupament urbà sostenible s'emmarca dins del Pla Ciutat Santapolavant a través de l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Santa Pola.
L'objectiu del mateix és cooperar entre les diferents ciutats, intercanviant experiències i idees, i aconseguir definir accions a implementar a Santa Pola que contribuïsquen a generar nous espais urbans per a la ciutadania, una millor col·laboració públic-privada i un major teixit associatiu a Santa Pola.
Active NGOs es basa a més en la participació ciutadana, i és per això que la ciutat de Santa Pola compta amb un fòrum específic que s'encarregarà de col·laborar amb l'Ajuntament durant la fase d'execució del projecte.
La reunió ha servit per a concloure aquesta primera fase que va iniciar a l'abril de 2018, i definir les activitats a realitzar durant els pròxims dos anys de cooperació, que iniciaran a partir de desembre de 2018. A més, s'han pogut visitar "in-*situ" bones pràctiques de la capital letona com la seua Casa de les ONGs, que va ser qualificada com a bona pràctica europea l'any 2017, el centre juvenil de la ciutat i la iniciativa "Free Riga" organitzada per l'ONG del mateix nom i que busca la col·laboració amb propietaris de llocs abandonats per a restaurar-los a través de voluntaris i amb una vocació cap a la comunitat.